zondag 1 oktober 2006

Samenvatting van de congressen.

CDA:
Balkenende legt de nadruk op de saamhorigheid in de samenleving. Uiteraard ook de gebruikelijke persoonlijke aanvallen op anderen, zoals op de koffiehuispolitiek van Wouter Bos.
Hoogtepunt: Greenpeace-activisten onderbreken het congres met een spandoek.
PvdA:
Jaja, het moddergooien is begonnen. De PvdA noemt op haar beurt het CDA onbetrouwbaar, vanwege de bezuinigingen op de huursubsidie en het ontkoppelen van AOW en lonen.
Hoogtepunt: Het congres neemt een voorstel aan om gratis schoolboeken in het verkiezingsprogram op te nemen.
VVD:
De VVD had het ook druk met moddergooien, want ze moesten naar twee partijen gooien. Wouter Bos wil volgens de VVD achteruit, met zijn aanval op de portemonnee van de middengroepen, de hypotheekrenteaftrek en de ouderen die ons land hebben opgebouwd. Maar Rutte had ook kritiek op het CDA, dat volgens hem stilstaat.Hij vindt dat die partij te weinig ambitie uitstraalt en geen keuzes durft te maken.
Hoogtepunt: geen.
Overig: Weinig nieuws.
De Christen-Unie dicht zichzelf een sleutelpositie toe in de formatie, voor zowel een links als een rechts kabinet.
Dieptepunt: Op het D66-congres stijgt kamerleden Boris van den Ham naar plek 2, waarmee gelijk de vernieuwing in de nieuwe D66-fractie de nek om is gedraaid.
Samenvattend:
De PvdA en CDA houden hun tweestrijd-strategie hoog door vooral elkaar aan te vallen. De VVD probeert als een hond er met het been vandoor te gaan, maar lijkt daar gezien de peilingen voorlopig niet in te slagen. De Christen-Unie maakt zich op voor regeringsdeelname en D66 maakt zich op voor de laatste ronde.
En waar blijven de SP en GroenLinks?

Geen opmerkingen: